Hoe beter, hoe beter?

8 Nov

BeterAls ik aan het woord beter denk, bedenk ik me dat er ook iets minder moet zijn dan beter. En iets beters dan beter. (Beelden van een trap met de tekst ‘goed-beter-best’ verschijnen in mijn geheugen.) De grap is dat we het tegenwoordig in de taal gebruiken als reactie op een stelling in plaats van bijvoorbeeld ‘vet’, ‘cool’, ‘leuk’ of ‘lekker’. Dat doen we als volgt:

Jij: “We hebben gister pannenkoeken gegeten”
Ik: “Oh, beter”

Dus in plaats van dat ik reageer met ‘oh, lekker’ zeg ik tegenwoordig ‘oh, beter’. Interessante woordkeuze. Vind je ook niet? Ik vraag me namelijk af of pannenkoeken beter zijn dan.. wat? Niets? Ja. Eens! In dat geval is beter wel een goede woordkeuze. Ik vind het ‘beter-als-reactie-ding’ eigenlijk een beetje ongepast maar daarom wel erg vermakelijk. Hij klinkt overigens lekkerder met een mooie Gooise-kinderen-voor-kinderen-R. Beter.

Maar het wordt nog leuker. Beter is gepromoveerd! En wel naar het begin van de zin. Tegenwoordig zou ik mijn zin dus moeten beginnen met beter om aan te geven dat het plan wat ik presenteer toch echt een veel beter idee is dan het plan wat de ander voorstelt.

Jij: “Zullen we bij de V&D een broodje eten?”
Ik: “Beter gaan we naar de Bagels and Beans”

Deze interessante constructie kan overigens ook gebruikt worden in een zin als “Beter ga jij nu je kamer opruimen”. Je kunt er dus ook een dialoog mee starten, alhoewel ik me afvraag hoeveel dialoog je creëert als je dit tegen je kind zegt.

Interessant fenomeen. Beter ga ik zorgen dat ik meer voorbeelden tegenkom in het dagelijks leven, zodat ik me nog meer kan vermaken. Beter.

*Geïnspireerd door de lezing van Paulien Cornelisse.

Meer lezen?

Advertenties

3 Reacties to “Hoe beter, hoe beter?”

 1. leonardbouwhuis 8 november 2012 bij 08:40 #

  Bêst genôch of It koe minder. Meer zit er voor een Fries niet in.

 2. Nimke 12 november 2012 bij 12:58 #

  Mmm, dat zeg ik eigenlijk nooit? Beter aan het begin klinkt een beetje ‘gekunsteld’ vind ik, dan zou ik het waarschijnlijk minder serieus nemen; of denken dat die ander een beetje bazig aan het doen was 😛

  • Melle 12 november 2012 bij 13:20 #

   Ik gebruik beter ook eigenlijk nooit. Op beide manieren eigenlijk niet. Tijdens de lezing van Paulien vroeg ze wie dit wel eens had gehoord of wie dat zelf zo gebruikte. Steekt bijna iedereen zijn hand op haha dat was het teken dat ik er iets mee moest doen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: