Melle m/v

16 Nov

Hoe kan het dat we een naam zowel mannelijk als vrouwelijk vinden?

Piet en Klaas zijn leuke jongensnamen maar wij vinden Robin of Renée voor een meisje ook prima klinken. Melle is ook zo’n naam. Een naam die veel mensen kennen als een jongensnaam. Dat blijkt trouwens ook uit onderzoek. Er zijn ruim 2000 Mannelijke Melles tegenover ruim 100 vrouwelijke. En ondanks ik er tijdens mijn pubertijd niet zo blij mee was, kan ik nu oprecht zeggen dat ik er trots op ben!

Als vrouwelijke Melle kom ik regelmatig tegen dat mensen denken dat ik een jongen ben. Dat is onder andere te verklaren door het digitale tijdperk waarin we leven. Een tijd waarin we elkaar niet meer in het echt hoeven te ontmoeten om te kunnen communiceren, is de ben-je-nu-een-man-of-vrouw-kwestie niet ten goede gekomen. Mailen vinden we de makkelijkste manier, daarom hebben we besloten dat we elkaar op zakelijk gebied alleen maar bellen als dat hoognodig is. (Daar gaat mijn kans om met mijn mooiste vrouwelijkste opgezette stemmetje te laten weten dat ik toch echt een vrouw ben.)

“Ik draag eigenlijk altijd jurkjes of rokjes, hoezo niet vrouwelijk?”

Ik ben er inmiddels wel aan gewend, ik vind het niet meer vervelend. Ergens vind ik het wel vermakelijk. Zo ga ik er namelijk bij sollicitaties vaak vanuit dat mensen je van te voren googlen. Niets is minder waar: meneer Melle is meerdere keren uit vele honderden sollicitatiebrieven, niet geselecteerd om op gesprek te komen. Naast dat ik nu op mijn cv mijn geslacht erbij heb gezet print ik het tegenwoordig op roze papier met bloemetjes.

Ergens is het natuurlijk ook lastig voor degene die er steeds vanuit is gegaan dat ik een jongen ben. Dat blijkt toch voor het nodige schrikeffect te zorgen wanneer we elkaar voor het eerste ontmoeten.

De uitzondering bevestigd de regel. Ik ontmoette iemand na vele mailtjes voor de organisatie van een meeloopdag van mijn studie. Nadat we elkaar de hand hadden geschud kwam de opmerking. “Ik dacht dat je ..” Ja hoor, dacht ik, die heb ik nog niet gehoord. En dat bleek te kloppen. “Ik dacht dat je blond was!”

Advertenties

5 Reacties to “Melle m/v”

 1. lauradenkt 17 november 2012 bij 21:42 #

  Haha 😛 Eigenlijk is het wel raar dat het (ook?) een jongensnaam is of dat mensen denken dat het een jongensnaam is, omdat het op een e eindigt en dat een vrouwelijke uitgang is zeg maar, net zoals de a.

  • Melle 17 november 2012 bij 23:51 #

   Oh dat is interessant, zo heb ik er nog nooit naar gekeken 🙂

 2. Nimke 19 november 2012 bij 14:30 #

  Haha, superleuk! Ik weet ’t niet, maar ik vind Melle eigenlijk meer een meisjesnaam 😉 René en Renée blijf ik voor allebei leuk vinden, maar daar heb je natuurlijk ook de spelling mee! Ik moest een keer meelopen met iemand genaamd Ferie. Ik dacht dat ’t een jongen was, bleek het idd een meisje te zijn… toch vreemd!
  En een collega die Cees heette die ineens ook een meisje was, en ineens een meisje met de naam Marijn (wat ik eigenlijk stiekem een jongensnaam vind…) Leuk onderwerp!

  • Melle 19 november 2012 bij 14:32 #

   Dankjewel voor je leuke reactie! 🙂 Ferie had ik ook niet bij een meisje bedacht. Cees (na Flodder) stiekem ook niet en Marijn, ik had een collega die zo heet. Blijft leuk, die namen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dit was mijn week! « Door Melle - 17 november 2012

  […] 10. Alles voor de blog. Het resultaat hebben jullie inmiddels kunnen zien: Melle m/v. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: