Random lijstje: hedendaagse mysteries

21 Nov

LijstjeNadat ik het boek ‘Waarom zeggen we eh‘ had gekocht waarin 100 hedendaagse mysteries zijn opgenomen én beantwoord kon ik er niet meer omheen. Ze zijn overal.

Als ik in bed lig, als ik ga studeren, eten, zitten, staan, binnen, buiten, binnenstebuiten, in het park of in de stad. Waar ik ook ben, er is (bijna) altijd wel iets waar ik me over kan verwonderen, verbazen of ik me iets kan afvragen.

Daarom voor het lijstje van deze week: mijn hedendaagse mysteries. Hier en daar mét antwoord, anderen blijven een mysterie.

1.Chinezen op kleine fietsjes
Chinezen zijn eigenlijk niet zo klein. Ook de studenten, die misschien hier en daar nog wat moeten groeien niet. Waarom fietsen ze dan toch op kleine kinderfietsjes door de stad heen?

2. Schilders in witte pakjes
Ik vroeg me af waarom schilders altijd witte kleding aan hebben. En hoe kan het toch dat de kleding over het algemeen gewoon wit is? Geen spettertje, kleurtje of scheurtje te bekennen. Nu ik er op let zie ik steeds vaker schilders lopen, volgens mij is het seizoen geopend. Het blijkt dat schilders in het wit gekleed zijn omdat de kleding dan brandvertragend en zuurbestendig is. Dat is handig voor als zij oude verflagen met bijtende stoffen moeten verwijderen. De kleding moet op hoge temperaturen gewassen kunnen worden. Als je gekleurde kleding een aantal keer wast op bijvoorbeeld 90°C graden ziet het er na een paar keer niet meer uit. Bron.

3. Pepermunt
Waarom heet dat zo? Dat er munt in zit snap ik maar peper? De twee delen van de naam van pepermunt zijn ‘Mentha’ wat ‘sterk ruikend’ betekent en ‘piperita’ wat ‘gepeperd’ betekent. Dat betekent (gelukkig maar) niet dat pepermunt naar peper smaakt. De smaak kan wel vrij scherp zijn maar dat is weer afhankelijk van de fabrikant. De muntplant is in ieder geval in de verste verte geen familie van de peperplant. Opluchting hè? Bron.

4. Brrrr op de berg
Als je op een hele hoge berg staat is het kouder dan beneden. Hoe kan dat? Je bent dan toch dichterbij de zon? In het kort komt het er op neer dat de zon straling afgeeft. Deze straling wordt gereflecteerd. Omdat er in de lucht niets is om te reflecteren wordt het kouder. Logisch toch? Meer info.

5. Blinden met hoogtevrees
Het blijkt echt te kunnen: zonder dat je hoogte of diepte kunt zien last hebben van hoogtevrees. Dat is toch best gek? Het schijnt zo te zijn dat je als blinde ook met andere zintuigen hoogtevrees kunt voelen. Bron.

6. Verkleurde lichtjes
Fascinerend vind ik het, de kerstverlichting in de stad. Van wit naar geel en groen, blauw en paars. Maar hoe kan het dat één lampje in meerdere kleuren licht kan geven? Ik ben er nog niet uit.

Dit vind je denk ik ook leuk:
Random lijstje: Dingen die gek zijn
Random lijstje: Tweets

Advertenties

8 Reacties to “Random lijstje: hedendaagse mysteries”

 1. Nimke 21 november 2012 bij 14:01 #

  Haha, wij hadden vorige week een schilder in huis… en ik vroeg hem waarom schilders toch altijd wit aan hebben! 😉 Hij dacht dat het te maken had met traditie, maar dat blijkt dus niet zo te zijn! Dat boek lijkt me leuk!

 2. lauradenkt 21 november 2012 bij 15:45 #

  Die eerste twee fenomenen ken ik eigenlijk niet!

 3. marchingonthebeat 21 november 2012 bij 20:39 #

  Blinden met hoogtevrees… Lijkt me inderdaad nog enger.

  • Melle 22 november 2012 bij 11:11 #

   Haha ja, toen ik dat las, zag ik me in gedachten op een hoog gebouw staan met mijn ogen dicht. Je voelt dan de wind langs je heen! Brrr kreeg er toch wel de kriebels van.

 4. Sas 21 november 2012 bij 20:41 #

  Haha leuk om over na te denken inderdaad…

 5. Dina 22 november 2012 bij 16:00 #

  Ik vraag me dat ook wel eens af, dat van punt 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: