Het leed dat winterdip heet

23 Nov

Wanneer de zomer verdwijnt en de r weer in de maand zit, gaat het van kwaad tot erger. Eerst vermaak ik me nog wel met herfstblaadjes, mooie bomen en kastanjepoppetjes. Daarna wordt het menens. Wanneer de wintertijd ook nog eens ingaat is er geen ontkomen meer aan: de winterdip is in aantocht. De dagen worden korter en het enige licht dat nog op ons gezicht schijnt is dat uit de beeldscherm van de computer. In het donker ga je naar je werk of naar school om vervolgens in het donker weer thuis te komen.

Het is koud buiten. Het liefste zou je thuis willen blijven gehuld in chillpakje en fleece dekentje met binnen handbereik een kop thee en iets lekkers. Het is dat je een mens bent en geen dier, een winterslaapje was wel fijn geweest. Helaas. School gaat door en je werk of bijbaan is niet geschikt om thuis uit te werken. Toch maar de deur uit dus. We troosten onszelf met thee, warme chocolademelk en kruidnoten. Leuk, de winter. Maar hoe komen we aan die winterdip en, hoe komen we er vanaf?

Je zal het maar hebben! Aanhoudende vermoeidheid, somber, concentratieproblemen, passiviteit, prikkelbaar, noem het maar op. Allerlei symptomen waarvan je last kunt hebben als het winter is. De winterdip of winterblues (wat toch stiekem wel als een leuk liedje klinkt) wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het buiten steeds korter licht is. We hebben nu eenmaal veel daglicht nodig om ons energiek te voelen. Herkenbaar! Doordat het maar beperkt licht is buiten voel ik me soms net een kip. Wanneer het licht rond 5 uur uit gaat zakt mijn energielevel tot het minimum en kruip ik het liefste, net als mevrouw kip, op een dichtstbijzijnde stok om te ontwaken als het weer licht is. Een symptoom wat trouwens ook in het lijstje voorkomt is toenemende eetlust, met name koolhydraat rijk voedsel zoals pasta en chocolade. En ik maar denken dat ik het was. Het is gewoon de winterdip.

Gelukkig weet ik raad en komen jullie zo van de winterdip af. Met een paar simpele tips moet het zo weer over zijn.

 1. Ga elke dag een stukje wandelen. Desnoods combineer je het met het doen van dagelijkse boodschappen.
 2. Spreek met mensen af, onderneem! Juist na 5 uur, de dag is dan namelijk nog lang niet voorbij.
 3. Geniet van de herfst: vermaak je alsnog met herfstblaadjes, mooie bomen en kastanjepoppetjes.
 4. Zoek een hobby, iets waar je energie van krijgt 🙂
 5. Boek alvast je zomervakantie of iets anders zonnigs of iets anders om naar uit te kijken. Letterlijk een lichtpuntje hebben in deze donkere tijd helpt om van je winterdip af te komen
 6. Winter kan ook leuk zijn, ga schaatsen, maak een sneeuwpop of ga op wintersport.

En mocht het niet over gaan, kenmerkend aan de winterdip is dat de klachten in het voorjaar (vanzelf) weer verdwijnen.

Advertenties

Eén reactie to “Het leed dat winterdip heet”

 1. Nimke 23 november 2012 bij 20:10 #

  “En mocht het niet over gaan, kenmerkend aan de winterdip is dat de klachten in het voorjaar (vanzelf) weer verdwijnen.”

  Wutt? Weet je wel hoe lang het nog duurt tot het voorjaar is? 😐 en hoe kort het nog duurt voor er geen kruidnoten er zijn om me mee te troosten? :O

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: