De schoonheid van talen

26 Nov

De schoonheid van talenDe Zweedse taal. Ik weet niet precies wat het is, maar nadat ik woensdagavond naar de talenavond ben geweest weet ik het zeker: Zweeds is een prachtige taal! Ik versta er helemaal niets van maar de melodie waarop de woorden tot zinnen worden gemaakt vind ik vrolijk. Het fascineert me. En dat ik het niet kan verstaan maakt het eigenlijk nog wel veel leuker.

Si parla italiano?

Wat dacht je van het Italiaans? Dat klinkt ook heel vrolijk, het maakt niet uit wat ze zeggen. Als het slecht nieuws of goed nieuws is, het klinkt in mijn oren altijd vrolijk. Heb je wel eens gezien hoe mensen die Italiaans spreken ook gebaren maken tijdens het spreken? Dat is bijna een taal op zich. Vurige Italianen, dat is natuurlijk niet voor niets 😉

Italiaans: non-verbale communicatie

Mooi Russisch is niet lelijk
Russisch dan. Een taal waarbij je waarschijnlijk meteen denkt aan dikke jassen en mutsen van bond, wodka en de grappige matryoshka poppetjes. De klanken zijn heel anders dan in het Nederlands en het klinkt mij een beetje als een rare brij van woorden in mijn oren. Beautyblogster Mascha van de populaire site Beautygloss.nl komt uit Rusland en had laatst een interview met een andere Russische beautyblogster. In het Russisch! Heel leuk om het filmpje te zien en interessant om naar de Russische taal te luisteren (zonder dat je er ook maar een woord van begrijpt).

Gezellig hè?
Sommige woorden bestaan alleen maar in een bepaalde taal. Net zoals het woord gezellig in het Nederlands. Fingerspitzengefühl is ook zo’n woord die eigenlijk niet te vertalen is vanuit het Duits naar het Nederlands ook al kun je je er waarschijnlijk wel een voorstelling van maken. Die woorden geven de taal karakter, ik vind dat heel waardevol.

De opdracht!
Ik wil jou een opdracht geven. Ik ben namelijk heel benieuwd welke taal jij mooi vindt en waarom. Zoek het uit! Op Youtube vind je bijvoorbeeld hele leuke fragmenten van taallessen tot liedjes. Laat een reactie achter bij deze blog en vertel welke taal je mooi vindt en waarom. Alle talen doen mee. Als je de link bij de comments toevoegt kan ik met je meegenieten.

Ik ben heel benieuwd en kijk uit naar jullie reacties!

Advertenties

9 Reacties to “De schoonheid van talen”

 1. Nimke 26 november 2012 bij 12:50 #

  Oeh, Zweeds vind ik ook echt zooo leuk! Vroeger keken wij altijd ‘Barnen pa Luna’ en sindsdien moest en zou ik Zweeds gaan leren… nog niet van gekomen dus 😉 Een taal die ik erg interessant vind is Tagalog! Het is eigenlijk een beetje een mix van Engels met een heel andere taal, en het is heel grappig om te lezen & te horen… met een beetje natuur erbij: http://www.youtube.com/watch?v=vfkKGV099wM (vanaf ong. 4 minuten ofzo)

  • Melle 26 november 2012 bij 13:19 #

   Tagalog klinkt erg leuk. Ook best vrolijk en Afrikaans. Op youtube heb ik inmiddels al wat filmpjes gezien, ook een paar waarmee je Zweeds kunt leren. Het heet Girls 4 Teaching. Best leuk en leerzaam 🙂 Vriendlief wees me op een filmpje van ‘English Language in 24 Accents‘. Echt leuk! En zo knap!

   • Nimke 26 november 2012 bij 14:08 #

    Haha, hilarisch 😉 Ik begin altijd heel vrolijk aan van die online dingen, maar vervolgens vergeet ik het weer… Ach ja, voor die ene keer is het leuk!
    (ps. ga jij nog BOMmen vanavond? 😛 Dan ga ik weer eens zoeken…)

    • Melle 26 november 2012 bij 14:10 #

     Ik ga niet bommen vanavond, er komen vanavond mensen eten. Succes en veel plezier! 😀

 2. lauradenkt 26 november 2012 bij 21:45 #

  Ik zou ook best een nieuwe taal willen leren of Duits beter willen leren spreken/schrijven/lezen (door zo’n cursus in Duitsland weet je wel, maar heb er geen geld en tijd voor boehoe).

 3. Femke 27 november 2012 bij 18:07 #

  Hai hai! (groeten in het Zweeds!)

  Ik hou inderdaad ook erg van de Zweedse taal, maar dat komt ook omdat ik zo van Zweden hou, de natuur! Maar ik hou het meest van de Friese taal! Vooral nu ik al zoveel jaren in Enschede woon en altijd Nederlands met Wobbe spreek mis ik het ineens. De taal waarmee ik mijn gevoel op de beste manier kan uiten. Het liefst met muziek 😉

  • Melle 27 november 2012 bij 19:20 #

   Wat in moaie lietsjes! Moet zeggen dat ik de Friese taal ook wel steeds meer ga waarderen. Ik zing tegenwoordig in het kader van Sinterklaas Swarte Pyt soe te fytsen tijdens de afwas 😀

 4. Lisa 27 november 2012 bij 20:08 #

  Ik ging vroeger altijd Disneyliedjes in allerlei verschillende talen luisteren om die te vergelijken! Ben erachter gekomen dat ik Zweeds ook heel mooi vind, en Tsjechisch trouwens ook. Ik vind het alleen vervelend dat ik er niets van snap, daarom verkies is toch de Nederlandse, Engelse, Duitse of Franse versies 😉

  • Melle 27 november 2012 bij 20:10 #

   Wat een goed idee om de Disney liedjes in verschillende talen te luisteren. Goede tip! Ga ik ook eens doen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: