Random lijstje: in de trein

28 Nov

TreinDe treinreis. Voor de een dagelijkse kost, voor de andere een uitstapje. Van ergernis door vertraging tot een ontspannend ritje omdat je zonder daar al te veel bij na te denken kunt zitten en uit kunt stappen op de plaats van bestemming. In de trein kan het allemaal en dat is precies waar dit lijstje over gaat. Geïnspireerd door de treinritjes die ik afgelopen weekend maakte waarbij ik in gedachten verzonken uren in de trein naar buiten kon kijken.

Dat er nog maar vele reisjes en lijstjes mogen volgen!

 1. Het begint al voordat je in de trein zit. Er zit een verschil in voor- en achterin de trein. Het blijkt dat dit vanuit twee perspectieven bekeken kan worden namelijk, vanuit het perspectief van hoe de trein geparkeerd staat op het station en vanuit het perspectief waar de trein naar toe gaat. Tip? Afspreken op een centraal punt en dan samen de trein in gaan of de minder gezellige versie, alleen reizen.
 2. Uit nieuwsgierigheid, als uitdaging of gewoon voor mijn richtingsgevoel: in de trein probeer ik altijd de bordjes te lezen van de stations waar je niet stopt maar met volle vaart doorheen raast. Dat lukt echt bijna nooit en dat is als je je best doet om te lezen best wel frustrerend. Herkenbaar?
 3. Tussen Zwolle en Amersfoort rijd je met de trein door een bosgebied. Ontspannen zou je zeggen. Niets is minder waar. Wanneer de borden aan de randen van het bos met de tekst: “Schietterrein, Levensgevaarlijk” voorbij schieten (die je dan natuurlijk weer wél kan lezen) voel ik toch altijd een soort spanning. Met gedachten als ‘in het weekend wordt dit vast niet gebruikt’ probeer ik me kalm te houden maar wacht maar tot de volgende rit eens door de week plaats vindt. Ik ga er maar vanuit dat er in dat gebied alleen gepantserde treinen rijden. Ja! Fijn.
 4. Stiekem laat ik me verleiden door het enthousiaste van mensen die etenswaren verkopen in de trein. Het begint al met zo’n gezellig verhaaltje die door de coupé wordt omgeroepen wanneer je net een station voorbij rijdt (en dus misschien wel denkt van goh, ik had inderdaad wel zin gehad in een kop thee). Vervolgens heb je een paar fanatiekelingen erbij zitten die, net als de conducteur heel hard goedemorgen/middag/avond roepen als zij de coupé binnen lopen, ook een verhaal gaan vertellen. Het klinkt alsof ze op de markt staan. Maar dan lief. “Dames en heren, ik heb koffie, thee, chocolademelk met iets lekkers van koeken tot repen en omdat het al bijna Sinterklaas is heb ik ook kruidnootjes voor u meegebracht”. Ik heb overigens nog nooit iets gekocht.
 5. Nog iets stiekems, ik vind het namelijk, stiekem, heel leuk als auto’s bij een spoorwegovergang moeten wachten zodat de trein er langs kan.
 6. Terwijl ik heerlijk naar buiten kijk terwijl we langs de weilanden, koeien, bomen en schietgebieden rijden zie ik ook prachtige huizen en boerderijen. De een nog mooier dan de ander, vaak met een grote tuin, idyllisch tot sjiek. Ik kijk mijn ogen uit. Totdat ik me iets bedenk: je zal er maar wonen. Daar, aan het spoor, waar deze trein meerdere keren per dag langsraast. Zouden de mooie huizen langs het spoor extra goed geïsoleerd zijn? Ik hoop het voor de mensen die daar wonen.
 7. Kinderen zijn schattig. Vooral als het ‘kindjes’ zijn en al helemaal als ze in de buurt van je zitten. Ik heb dan altijd de neiging om met ze te gaan praten. Maar ja, dat doe je niet. Zomaar met andermans kinderen kletsen. Wat denk je wel? En wat zullen de ouders van die lieve kindjes wel niet van jou denken en wat denken de kindjes dan wel niet van jou en wat moet je dan zeggen? Oke. Misschien niet.

Dit vind je denk ik ook leuk:

Random lijstje: je komt ze tegen tijdens het sporten
Random lijstje: dingen die gek zijn
Random lijstje: Tweets

Advertenties

6 Reacties to “Random lijstje: in de trein”

 1. Nimke 28 november 2012 bij 08:32 #

  Haha, ik wil ook altijd precies weten bij welk station we zijn 😉 En… *schaam schaam* ik denk nog steeds dat wij moeten stoppen voor die bellen, maar dan blijkt dat ze allemaal voor óns stoppen! Tsjah, wat zal ik zeggen?

 2. Femke Fortuin 28 november 2012 bij 21:04 #

  Wat een leuk stuk Melle! En ik vind alle punten heel herkenbaar 🙂 En dan met name 2,3, 5,6 en 7.

  • Melle 28 november 2012 bij 23:39 #

   Mooi! Wat fijn dat we op een lijn zitten 🙂

 3. Bo 29 november 2012 bij 09:51 #

  Leuke artikel! Ik reis niet vaak met de trein, dus niet alle punten zijn even herkenbaar haha.

 4. Martine 29 november 2012 bij 11:21 #

  Leuk! Sommige dingen zijn herkenbaar, sommige niet: zo houd ik niet van kinderen in de trein, tenzij ze hun mond houden. En ik heb wel eens wat gekocht bij zo’n (soms irritante, soms een geschenk uit de hemel) persoon, omdat ik dan te laat ben en bijna de trein ga missen, maar toch super veel zin in koffie heb en dus geen tijd meer heb om koffie te kopen en dan ben ik zoooo blij als ik hem of haar zie!:-)

  • Melle 29 november 2012 bij 11:32 #

   Haha zie je wel! Ben ik blij door het enthousiasme, jij van de koffie 😀 Via twitter kreeg ik ook al wat reacties van mensen die kinderen niet leuk vinden. Hangt inderdaad wel van het type af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: