De keuze is reuze!

6 Dec
Choice

Bron: Tim

Keuzes maken, de knoop doorhakken en er voor gaan. Dat klinkt allemaal zo mooi en aardig maar ik vind het vooral lastig. Klopt! Niet alleen keuzes hebben enorme invloed op de rest van je leven maar ook het kiezen wat je wilt drinken in een restaurant of wat je vandaag op je brood wilt is moeilijk. Het lijkt wel of alles tegenwoordig even zwaar weegt, dat het niet uitmaakt of je moet kiezen voor je leven of wat je aantrekt. Dat komt volgens mij, omdat er gewoon te veel keuze is. In alles.

“Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Niet alleen de complexiteit van de keuze speelt mee, ook het enorm toegenomen aantal keuzes in de laat moderne samenleving is een belangrijke oorzaak van keuzestress.”
Bron: Wikipedia. En als Wikipedia het zegt, dan is het natuurlijk zo.

Van afstuderen tot broodbeleg
Bijna. Nog even uitstellen want ja, dan komt dat keuzemoment er weer aan! Dan heb je je diploma en dan moet er weer gekozen worden. Ga je op reis, ga je werken, heb je wel genoeg gespaard? Wat voor baan wil je? Zijn er wel banen en hoe ga je tot die tijd rondkomen? Afstuderen valt in de categorie zware beslissingen zou je zeggen. Maar wat dacht je van broodbeleg? Wat als je klaar bent met elke dag die boterham met kaas? Wat als je nu eens iets anders op je brood wilt? Ik raad je dan aan om naar de dichtsbijzijnde buurtsuper te gaan. Bij voorkeur zo klein mogelijk. Geloof me, in de Albert Heijn is de keuze te groot. Er is namelijk niet een soort hagelslag maar meerdere in chocolade, vruchten, gemengd en dan heb je die soorten ook nog in van verschillende aanbieders. En wat dacht je van jam, of cocosbrood? Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg zou je oma zeggen. En terecht. Wat een stress voor een beetje verandering.

De tips!
Gelukkig. Dit blogje zorgt niet alleen voor nog meer stress en stof om na te denken maar ook voor tips! Ah, fijn. Want wat kun je nu het beste doen als de keuzestress toeslaat?

 1. Prioriteiten stellen. Welke keuzes zijn belangrijker? Broodbeleg, kledingkeuze en wat je wilt drinken lijkt allemaal heel belangrijk. Dat is het ook, maar soms is een auto kopen of je baan opzeggen net wat belangrijker om aandacht aan te besteden.
 2. Iets wat nu, op korte termijn, een foute beslissing lijkt kan op lange termijn erg positief uitpakken. Dus doe eens gek! Wie weet wat het in de toekomst oplevert.
 3. Sta achter je keuze! Heb jij bedacht dat dit echt het beste voor jou is en iemand ziet dat dit op lange termijn bijvoorbeeld echt een goed idee is dan moet je er bij blijven. Dus niet terugkrabbelen als je met je stijltang in je handen klaarstaat om je net gepermanente haar weer steil te maken.
 4. Schrale troost, niet kiezen en uitstellen van keuzes, daar word je alleen maar ongelukkig van.

Dus mocht je nu stress ondervinden omdat je niet kunt kiezen welke van de berichten je op deze site nu zult gaan lezen, dan zal ik je het verlossende antwoord geven. Allemaal 😀

Advertenties

5 Reacties to “De keuze is reuze!”

 1. Nimke 6 december 2012 bij 09:00 #

  Oh, al die keuzes maken me altijd onzeker… het is zo erg dat ik laatst in de trein bedacht hoe leuk het was dat ik nu juist díé coupé gekozen had, en dat mijn leven heel anders geweest zou zijn als ik dat onbekende maar oh zo schattige meisje niet de hele treinrit op mijn schoot had gehad. (oké, een beetje overdreven, maar sowieso de hele dag werd er vrolijker en leuker en liever van, snap je wel?)

  • Melle 6 december 2012 bij 09:03 #

   Denk wel dat ik je snap 😉 als je tijd hebt om je al je keuzes te analyseren (bijvoorbeeld in de trein) en je beseft je dat dit moment toch wel erg gelukkig was dan wordt je hele dag leuk! 😀

 2. Dina 6 december 2012 bij 10:10 #

  Het is inderdaad moeilijk om keuzes te maken! Je wilt niet weten hoe lang ik heb zitten tobben en piekeren over welke opleiding ik wilde doen.

 3. Femke 6 december 2012 bij 18:21 #

  What goes around comes around! Karma!
  Zolang je keuzes zijn gebaseerd op op eerlijkheid en het “goede”, komt alles op z’n pootjes terecht!
  Wat broodbeleg betreft, ik koop het aller goedkoopste. Soms nemen we iets luxe, zoals een heerlijk zelf gemaakte panini met geitenkaas, rucola en zongedroogde tomaten, dan smaakt het EXTRA super lekker ;). Ook als je het voor een ander maakt, dubbel leuk en lekker!

  • Melle 6 december 2012 bij 19:00 #

   Wat een geruststellende gedachte Femke! Dat beleg klinkt super, en dat voor een ander maken zal vriendlief ook niet erg vinden 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: